“Boos blijven is als vergif drinken, in de hoop dat de ander daar last van heeft”, schrijft een van de zenmeesters. En zo is het. De ander heeft er niks van, maar jij wel. Niet vergeven veroorzaakt bitterheid en alleen het woord al geeft een nare smaak in je mond, vind je niet?

Ik ben al jaren enorm fan van Bisschop Desmond Tutu, een man, die voor mij onlosmakelijk verbonden is met Nelson Mandela. En als er iemand een kunstenaar in vergeven is, was het Mandela wel! Hij zei dat hij voor altijd een gevangene zou zijn als hij boos, bitter en haatdragend zou blijven naar wat hem was aangedaan. Hij koos, dwars door alle pijn, frustratie en verdriet heen, voor zijn vrijheid en daar heb ik grote bewondering voor.

Vorig jaar verscheen ‘the book of forgiving’, een roadmap to forgiveness, dat Tutu samen met zijn dochter Mpho heeft geschreven. En binnenkort komt het boek uit dat hij samen met de Dalai Lama heeft geschreven. Ook dat is vast en zeker een juweeltje!

Desmond Tutu heeft mijn hart gestolen. Niet alleen met zijn rustige wijsheid, maar ook met zijn aanstekelijke lach. Een lach, die altijd weer opborrelt als manifestatie van een vrij hart en een vrije geest. Ik kan er niks aan doen (als ik dat al zou willen), ik lach altijd met hem mee. En hij heeft zo enorm gelijk! Vergeven is bevrijdend en maakt je écht gelukkiger, of, zoals de Tutu’s het in hun boek verwoorden: “Without forgiveness, we remain tethered to the person who harmed us… Until we can forgive the person who harmed us, they will hold the keys to our happiness, they will be our jailor.” en in het inteview geeft hij nog een keer aan: “When we forgive, it is not something we do for the other person… it is a gift we give to ourselves…” En zo is het.

Gun jezelf 5 minuten en kijk en luister even naar dit filmpje… stay tuned tot het einde(!) en geniet van zijn kracht en van zijn lach.

Aan ‘the book of forgiveness’ is de ‘Tutu Global Forgiveness Challenge’* gekoppeld. Een 30 daagse training in vergeven. Je kunt beginnen wanneer je wilt.

Wat ik je nog mee wil geven is dat je uiteraard ook jezelf kunt vergeven. We zijn mensen, we maken ‘fouten’. Door in mildheid te blijven kijken naar wat je doet in de overtuiging dat je altijd handelt naar beste kunnen blijf je liefdevol naar jezelf. En echt, ook daar wordt je een stuk gelukkiger van.

Vraag je eens af wat of wie jij kunt vergeven vandaag… for the sake of the world.

check hier de challenge

XS♥

©2015 SandraMEJacobs

Advertentie