Cognitieve dissonantie passen we niet alleen toe als escape-mechanisme op hoe we kijken naar onszelf (check de door mij ontwikkelde cut-methode), maar ook om te dealen met onze angst voor de gevolgen van klimaatverandering… en meer, veel meer onderwerpen, die we moeilijk te bevatten vinden.

En nee, dat is geen domheid, het is zelfbescherming. Net als wanneer we jaloers zijn, afgunstig of ontevreden of ons onbegrepen of slachtoffer voelen. Als onze angst te groot is, duiken we weg achter drogredeneringen. Niet omdat we laf zijn en een ‘je kan het, je moet het gewoon doe-hooooooen!’ schop nodig hebben, maar omdat we onze kennis-gedrag-emotie (nog) niet op één lijn hebben.

Wow, wat een prachtige uitleg over hoe we onszelf sturen op moeilijke onderwerpen (en hoe dat, zonder moeite, anders kan).

Het artikel gaat over de werking van ons brein als grootste bedreiging voor het klimaat, maar is m.i. ook copy-paste toepasbaar op vluchtelingenproblematiek, de Zwarte Piet discussie en, op micronivo, voor wat jij niet doet, maar eigenlijk wel zou willen doen in jouw eigen situatie.

Spot on! So, check it out!

Je leest het artikel ‘de grootste bedreiging voor het klimaat is ons brein’ hier

XS♥

Advertentie