Jaaaaaaaaa! Dat dus. Weg met de positiviteitsguru’s. Soms is het leven gewoon kut en door net te doen alsof dat niet zo is maak je het echt niet minder kut. Je neemt alleen jezelf maar in de maling. En we all know: de halve waarheid is erger dan een hele leugen. Omdat je halve waarheden veel minder snel door hebt.
Mindset is mindfuck (1 blogte ik al eerder en ik zeg: “driedubbel hoera voor Osho met zijn ‘positive thinking is terrible advice(2“, want zo is het maar net.

Osho zegt zelfs “Positive thinking is the only bullshit philosophy that America has contributed to human thought – nothing else” en yep, ik moet daar heel hard om lachen, want geef hem gelijk. Met al dat positiviteitsdenken doen we net of we nergens last van mogen hebben. Hebben we dat wel, dan deugen we dus niet. Niks positiefs aan dus.

Van al dat positiviteitsdenken worden we eerder ongelukkig dan gelukkig.

Hoe we wel gelukkig kunnen zijn met onszelf? Er is geen weg naar geluk, geluk is de weg. Gewoon. Amore fati / Omarm je lot. En serieus, sinds ik me (inmiddels een aantal jaar) bezig houd met de zenfilosofie en -praktijk kan ik echt ook ok zijn onder alle omstandigheden. Niet dat ik nooit meer verdriet of pijn heb? Welnee. Ik ben ook maar gewoon een mens. Wel dat ik me iedere keer realiseer dat alles erbij hoort en er mag zijn.

Het is namelijk niks anders dan gewoon zitten zijn wie je bent, denken wat je wilt denken, voelen wat je wilt voelen. Je kunt kiezen om te accepteren wat is. Niet positief gaan zitten (om)denken, maar gewoon laten zijn. Heb je pijn? Dan heb je pijn. Je hoeft niet net te doen of het niet zo is, maar je hoeft er ook niet meer van te maken dan het is. Heb je honger? Dan heb je honger. Liefdesverdriet, rouw, twijfel………….. alles mag zijn. Punt. 

Het mooiste is nog dat als het me écht lukt om in het hier en nu te zijn de meeste ellende alweer is opgelost, omdat echt heeeeeeeeel veel van ons onwelbevinden is gebaseerd op terugdenken of vooruitdenken en alles te herleiden is naar angst en die angst is opgelost als je stopt met denken en gewoon even de tijd neemt voor jezelf. 

Wat geluk is?
Robert Pirsig, schrijver van Zen en de kunst van het motoronderhoud (3  omschrijft het mooi. In een lekker leesbaar verhaal over een motortocht die hij maakt legt hij het uit. Naar aanleiding van zijn overlijden besteedde de Groene Amsterdammer een artikel aan zijn boek. De Groene Amsterdammer vat in dit artikel samen ‘wat telt is niet waar je bent, maar wie je bent‘.  (4 Dat is geluk. Wie je bent.

Geluk is dus ook niet per definitie je hart volgen. Soms is het namelijk uiterst fijn dat je verstand ook nog iets in de melk te brokkelen heeft. We hebben namelijk last van nepintuïtie en die kan je flink in de weg zitten of zelfs ernstig in de problemen brengen. We verwarren soms ons ‘onderbuikgevoel’ met onverwerkte shit uit het verleden. Dan denken we dat dat onderbuikgevoel een signaal is van ons systeem om te vertellen wat goed is en wat niet en dan is het stiekem een oude wond waar een nagel in gezet wordt. Dat doet pijn en als we die pijn verwarren met intuïtie kan dat ons mooi de verkeerde kant op sturen. Die wond, die nagel, die pijn, noemen we in de zen een bubbel. We zitten er vol mee.

Voordat je dus gaat luisteren naar die (nep)intuïtie is het verstandig om eerst die bubbels op te ruimen. Kun je daarna altijd nog besluiten om je hele huishouden te declutteren, je villa in te ruilen voor een tiny house, je baan op te zeggen, relaties te verbreken, aan de tweede leg te beginnen of alles te verbranden en op Ibiza gaan zitten uitvogelen wat je nou echt wilt in dit leven. Die nepintuïtie kan je flink misleiden als jij denkt dat het jouw waarheid is. Eerst ff uitvinden wat jouw werkelijke drijfveer is kan een hele hoop gedoe schelen.

Wil je een mooi boek hierover lezen? Check ‘zen en keuzes maken’ van Rients Ritskes (5. Een oudje al (het boek😉), maar hoe actueel in deze tijd waarin we niet alleen door mindsetguru’s, maar ook door de ‘volg je hart, luister naar je intuïtie’ politie op de hielen worden gezeten.

Rients stelt het leuk: “De stilte van de meditatie en de rituelen versterken het ‘onszelf’ tegen komen. Wat is ‘het zelf’? Een huiden zak vol met door evolutie bepaalde driften en behoeften, voorgeprogrammeerd met een aantal erfelijke eigenaardigheden, die door vele ervaringen bewust en vooral ook vaak onbewust zijn en worden beïnvloed.” Dat dus.

En ja, dat kun je zelf ook weer bewust beïnvloeden. Door je mind te setten. Met de CUT-methode bijvoorbeeld.

Je mind settten gaat ook over keuzes maken. Ieder moment weer opnieuw. Het gaat over kiezen voor jezelf, voor die huidzak vol eigenaardigheden dus en alles omarmen wat dat inhoudt. Ook als dat pijn en verdriet is, van jezelf of van het leven baalt of intern strijd levert omdat je je schuldig voelt of wat ook. 

Echt, je hoeft niet al je problemen op te lossen om ok te zijn met jezelf. Gewoon gaan zitten voelen hoe het met je is als er iets gebeurt is soms al genoeg. Ff ‘CUT! roepen en checken wat er aan de hand is, waar je op reageert, wat daar onder zit en besluiten hoe je verder wilt. En niets ontkennen van wat er is. Dát is zó’n vrijheid! Daar heb je verder helemaal niks voor nodig…

XXL♥
ZizaZendra

©2019 SandraMEJacobs

1) Mindset is mindfuck
2) Positive thinking is terrible advice
3) Zen en de kunst van het motoronderhoud
4) Wat is geluk?
5) Zen en keuzes maken