Zen zijn is het makkelijkst onder rustige omstandigheden. Zittend op je kussentje met een stokje wierook aan, nog geen werkafspraken, geen mensen die iets van je willen, geen stress.

Zen is wat moeilijker onder ónrustige omstandigheden. Als je bijvoorbeeld net een naar telefoontje hebt gehad en dingen wilt regelen en niet door kunt pakken omdat andere mensen eerst in actie moeten komen.

Toe nou toe nou toe nou… denk ik dan. Niks ‘laat alles maar langskomen, je hoeft er niks mee’, niks ‘adem in en uit en opnieuw… ‘.

Maar één van de fantastisch mooie dingen van de zen filosofie is dat je je aandacht er bij houdt. Altijd en altijd in het hier en nu. Als je mediteert doe je dat met je ogen open. Omdat het dus belangrijk is dat je je aandacht er bij houdt. Juist als je ff niet op dat kussentje voor je uit zit te ademen. Ofwel, ‘onder alle omstandigheden’. Al is het maar omdat het bijvoorbeeld niet zo heel handig is om je ogen dicht te moeten doen om je op je adem te kunnen concentreren om niet in de paniek te schieten als je, laten we zeggen, op de snelweg rijdt en geconfronteerd wordt met een spookrijder.

Daarom hou ik dus zo van de zen wijze. Omdat het lekker toepasbaar is. Onder.alle.omstandigheden. Dus ook als je net gebeld bent en heel naar bericht hebt gekregen. Als je het wilt toepassen dan. Want, zen is een keuze. Zen gaat niet vanzenf.

Zo ging ik na het bewuste telefoontje helemaal niet rustig zitten voelen wat het met me deed en op mijn kussentje zitten wachten totdat iemand, wie dan ook, mij ooit, wanneer dan wel, zou gaan bellen om de vervolgstappen te bespreken. Nee, nee, ik ging in de actie. En liep vervolgens keihard tegen allerlei bureaucratisch geneuzel aan waardoor ik muurvast kwam te zitten.

Het verlossende mailtje kwam op vrijdagmiddag om 16.31 uur. Het benodigde afsprakenloket was 1 minuut daarvoor naar huis gegaan.

Dus kreeg ik een heel weekend te gaan met maandag om 8 uur pas weer een nieuwe kans om ‘iets’ te kunnen doen en yep, dat was dus de zenles van vandaag, want heel zen worstel ik dit weekend door wat dat nare telefoontje in beweging heeft gezet, in alle rust, met mijn aandacht in het hier en nu en mijn ogen open onder alle omstandigheden. 😉

XXL groet,
♥ ZizaZendra

©2020 SandraMEJacobs