Zorg goed voor jezelf, zeggen we vaak tegen elkaar en mogen we misschien nog wel minstens zoveel vaker ook écht doen, want zelfzorg is de eerste zorg. Omdat er uit een leeg vaatje niks te tappen valt.

Hier denk ik aan als mijn moeder constateert dat ik op mijn vader lijk op het moment dat het me teveel word in een winkel, tussen de mensen, het schakelen van het scannen van de spullen op zoek naar iets, het gesprek wat ik met mijn mams voer ondertussen, de muzak, die hier te hard staat en te snerpend is, en het viertal andere winkelaars, dat uitgebreid met elkaar, dwars door dit alles heen, bespreekt wat er te koop is, wat ze mooi vinden en vooral wat niet en waarom.

Mijn vader heeft ooit een verkoper in dat grote Zweedse warenhuis aangeschoten en gezegd dat hij er NU uit moest. De verkoper zei “als u de pijlen volgt… ” maar kon zijn zin niet afmaken, want mijn vader bedoelde NU met NU en niet eerst nog een wandelingetje langs alle afdelingen. Er bleek een shortcut te zijn en yep, die ken ik inmiddels ook in dat warenhuis.

Zelfzorg is onder andere weten wanneer iets je teveel wordt.

Zelfzorg is het jezelf toestaan daar op te reageren.

Zelfzorg is jezelf serieus nemen. No matter what. Dus ook als er stemmetjes zeggen dat je je niet zo moet aanstellen, ook als je vindt dat je het beter, anders, mooier, leuker of wat dan ook moet kunnen doen of maken. Ja, zelfs als je even geen oplossing ziet voor het probleem.

Met jezelf (h)erkennen doe je al aan zelfzorg.

Is het je wel eens opgevallen dat het vaak al voldoende is om gewoon even ‘te weten’? Weten dat je iets voelt wat je niet fijn vindt. Angst, pijn, irritatie, overprikkeling, leegloop. Dat het vaak al genoeg is om even met jezelf ‘in gesprek’ te gaan. Wat je doet als je naar jezelf luistert is eigenlijk zeggen dat het ok is wat je voelt. Wat je zegt is dat je het gehoord hebt en dat je er voor gaat zorgen. Of dat dan is dat je een oplossing voor een probleem gaat zoeken, zoals mijn vader die shortcut. Of dat dat dan is dat je even een adempauze neemt om weer bij jezelf te komen en rustig te bekijken wat er is, hoe het met jou is en wat je te doen hebt.

Die verkoper aan zijn mouw trekken bijvoorbeeld.

Take care! Be zen.

XS♥

©2020 SandraMEJacobs

Advertentie