In het boekje ‘Aap en Panda over wilde apengedachten’ van Sonja Gijzen en Inez van Goor met illustraties van Petra Gijzen* denkt Aap dat Panda ‘mijn vuilnis’ zegt als hij het heeft over ‘mindfullness’.

En ja, daar valt iets op af te dingen, want impliceert dat gedachten en gevoelens niet ok zijn en dat je die dus weg moet gooien, which is natuurlijk not, maar toch… dat je niet altijd persé iets hoeft met jouw gedachten is wél te verantwoorden. Dus dan zou je dat weggooien kunnen zien als dat je die ‘gedachten aan van alles en nog wat’ (waar je op het moment zelf niks mee kunt) even wegzet.

Mindfullness (of zen) is namelijk niks anders dan die apengedachten laten gaan. Stel je een treintje voor met wagonnetjes vol gedachten. Het treintje komt langs, je neemt die gedachten waar en laat het treintje gewoon rustig doorrijden. Soms komen bepaalde wagonnetjes steeds opnieuw langs, maar dat geeft niks. Gewoon laten gaan. Nou ja, gewoon… haha…

Die wagonnetjes zitten vol met apen die keihard in je oor zitten te tetteren. We kennen ze allemaal wel. Lig je net rustig in je warme bad met een kopje thee binnen handbereik en een zacht muziekje op gilt een aap in je hoofd dat je vergeten bent een telefoontje te plegen. Probeer je je te concentreren op je werk leidt de aap steeds jouw aandacht naar de vloer die nodig gezogen moet worden, de berg strijkgoed die op je ligt te wachten of naar dat akelige gesprek dat je eerde die dag hebt gevoerd, de uitslag van het onderzoek waar je op zit te wachten… enzovoorts enzovoorts.

Toen ik besloot toch een week op sesshin te gaan (wasdatdan? lees je hier) terwijl ik bezig was met een boek schrijven, dat ik ook in eigen beheer zou gaan publiceren, heb ik behoorlijk wat discussie gevoerd met de apen in mijn hoofd die zeiden dat ik aan het werk moest en vroegen of ik helemaal gek geworden was om een week op mijn kont op een kussentje te gaan zitten in deze periode. Echt. Dat was me een lawaai van jewelste toen.

Juist als je druk bent is het handig om er even uit te stappen. Juist als je je zorgen maakt is het fijn om er even van afstand naar te kijken. Juist als je enorm zit te kauwen op een oplossing is het goed om even je kiezen van elkaar te laten.

Ooit leefde ik het credo dat alles wat ik direct kon doen ook direct ging doen, maar weet je, ook dan ben ik nooit klaar met alle te doen dingen en wel iedere dag de hele tijd maar druk druk druk. Inmiddels heb ik mezelf onder bezielende begeleiding en veel boeken lezen en nóg meer oefenen getraind in ‘denken wat ik wil denken’ en ‘voelen wat ik wil voelen’.

Ideaal!

Nu kan ik rustig de hele dag in mijn atelier werken zonder dat ik er last van heb dat er ook nog 1001 andere dingen zouden kunnen, moeten, hoeven en wat dies meer zij.

Door in het hier en nu te zijn, zoals dat zo mooi heet, kan ik ook écht genieten van het moment, van wat ik aan het doen ben. Ik lever betere prestaties, laat minder vaak dingen uit mijn handen vallen, bots niet meer zo vaak onhandig tegen deuren op, verstap me niet meer zo als ik de trap op of af ren en dús ben ik ook veel minder tijd kwijt aan herstelwerk. Daarnaast komen de briljante ideeën bij mij juist als ik mijn hoofd een beetje tot rust breng, dus voor mij is het alleen maar winst.

En tja, wie mij een beetje kent weet dat ik nou niet echt een ‘verlicht’ type ben. Zoals één van mijn vriendjes wel zegt: ‘daar ben ik veel te wild voor’ en dát maakt het des te grappiger omdat ik dwars door al die wildheid heen in de rust alle ruimte vind om te genieten.

XS♥

©2020 SandraMEJacobs


*) check hier het boekfilmpje
*) check hier de bibliotheekcatalogus
en yep, ik onthoud mij van promotie voor aankoop, want vind de prijs / kwantiteit niet lekker in verhouding.

Wel een absolute aanrader, wat mij betreft, zijn de boeken van Rients Ritskes:
Leer denken wat je wilt denken‘ (basisboek zentraining)
Leer voelen wat je wilt voelen‘ (zenvol omgaan met emoties)
Of ga gewoon lekker op cursus bij Zen.nl. Dat kan ook…

Advertentie